Kohtalokkaat, tuomitut, pelottavat naiset

Verkkosukkahousut. Minihame. Maxihame. Uimapuku. Bikinit. Mikroshortsit. Paljas vatsa. Puolipaljas ja heiluva pylly. Twerktanssi. Telinevoimistelu. Yleisurheilu. Korkokengät. Tennarit.


Miten nainen saa olla esillä, miten nainen saa pukeutua. Missä asussa saa tanssia tai urheilla ylipäänsä. Minkälaiset kuvat on ok, ja millaiset tuomittavia. Onko uimapuku tai bikinit eri arvoisia, entäs ne tosi niukat shortsit. Onko pitkät, tiukat kuntosalitrikoot ok, mutta jos näkyykin reidet, niin sävy muuttuu.


Huh huh, kylläpä on viime aikoina läväytetty tauluun monenlaisia naiseuteen liittyviä ajatuksia, uskomuksia ja rajoituksia. Alunperin omat mietteet lähti erilaisista, omaan naiseuteen liittyvistä vapautumisen kokemuksista ja voimauttavista, rohkaisevista valokuvista ja sitten ne on saaneet uutta tulta alleen, kun olen päässyt johonkin tuntumaan burleskin ja twerkin kanssa. 


Meillä oli tässä taannoin oman-ihanan-pikku-tanssiporukan kanssa päivä, jolloin kuvasimme twerkkimäistä tanssia ja sitten otettiin valokuvia. Päivästä jäi hyvä fiilis - semmoinen uskalias, virtaavaa ja omia henkisiä jumeja herättelevä. Mutta se myös nostatti tätä kuohua pintaan, jopa semmoisia tuomitsevia ja hämmentyneitä ajatuksia itseeni liittyen ja ehkäpä eniten paineita siitä, mitä muut voisivat ajatella


Kun näemme, kuulemme esimerkiksi sanan verkkosukkahousut, mitä nousee ensimmäisenä mieleen?


Entä Anttilan katalogin uima-asu osio - tiedättehän sen katalogin mikä aina ennen tuli (joka oli nuorena minulle syksyn kohokohta)?


Nainen pikajuoksuun lähdössä. Nainen tankotanssia ilmentämässä. Nainen twerktanssissa lantiota ja peppua heiluttamassa tai nainen lattarirytmissä keinuen. Nainen telinevoimistelemassa. Burleksin maailma.


Maximallin alushousut. Stringmallin alushousut. Lentopallossa käytettävät shortsit. Shortsit tankotanssissa.


Jos miettii vaikkapa ylläolevia, niin nouseeko jostain mieleen tuomitsevia ajatuksia? Uhan tunnetta? "Säädyttömiä" mielikuvia? Jos näin käy, niin miksi? Joitakin noita esimerkkejä käytän siksi, koska niiden suhteen itsessä, itseni suhteen on noussut ajatuksia ja tunteita pintaan, mutta en missään nimessä tarkoita, että lajien tarkoitus olisi sellainen. Ja hyvinkin positiiviset fiilikset minulla on noista.


Tottahan toki noissa on eri tunnelmia mukana, ja osalla voidaan tavoitella tietynlaisia juttuja - joko isomman yleisön suhteen tai vaikkapa kahdenkeskisissä lemmenhetkissä, mutta onko se koko totuus? Onko se ainut totuus asiasta. Voisiko vaikutusta olla sillä missä asiayhteydessä se tapahtuu? Onko ajatus jotenkin vanhentunut, voisiko sitä raikastaa? Ja ennen kaikkea, mitä se tarkoittaa kantajalleen ja voiko siinä olla jotain enemmän, kuin mikä siinä itseä viehättää? Tai jos se on sinulle negatiiviseksi koettu asia, onko se kantajalle positiivinen asia?


Miksi kirjoitan tätä? Asiaa, jossa itsellänikään ei ole vielä täysin jäsentynyttä ajatusta. Koska minua jotenkin harmittaa, että naisen kehoon ja sillä tekemiseen liittyy paljon lukkiutuneita ajatuksia. Ajatuksia joihin sotketaan myös seksi, vaikkei se asiaan kuuluisikaan. Mielessä pyörii ajatukset siitä, kuinka naisellisuus, naisen seksuaalisuus ja sensuellisuus voidaan kokea negatiivisena asiana. Huomaan pohtivani, rajoitanko oman naisellisuuteni ilmentymistä (siten miten itse sen koen), jotta en saisi muissa heräämään negatiivisia tai vääränlaisia mielikuvia tai oletuksia. Kuinka monelle naiselle oman naisellisuuden esiintuominen on pelottavaa, saati vaikkapa heidän puolisoille. Kuinka moni pelkää sanoja, joilla naista voisi halventaa, kuten tyrkky, lortto, portto


Jos nainen on itse valinnut ilmentää itseään - olipa missä koossa tahansa - vaikkapa tanssissa ja valokuvissa tavoilla mitkä häntä voimauttaa, antaen tunteen siitä että tämä vartalo on minun ja voin käyttää sitä moni tavoin ja haluaa sen fiiliksen jakaa, niin mikä siinä on väärin? Jos katsoja kokee sen vääräksi, voiko silloin tutkailla vain omia ajatuksia? Jos asioista tulee mieleen seksi, onko se varmasti se mitä asialla tavoitellaan siinä kohtaa? Jos ajattelet, että se on miehiä varten, tietynlaisten ajatusten mukaisesti, niin oletko varmasti oikeassa?


Tottakai asioista saa olla montaa eri mieltä, mutta joskus voi olla hyvä tuulettaa mielipiteitä - onko tämä oikeasti semmoinen asia, josta on uhkaa elämääni tai maailmalle, turmeleeko tämä jotain, voisinko minä ammentaa tästä itselleni jotain positiivista, tarvitaanko tässä ainakaan heristävää sormea?


Ja millaiset asiat naisen kehoon liittyen on sellaisia mitkä ovat täysin luonnollisia asioita, mutta joista on saatettu tehty hävettäviä ja piilotettavia. Tai niille on annettu vain yksi merkitys. Vaikkapa pylly. Saavatko asiat sen merkityksen minkä me niille itse annamme? Voiko merkitystä muuttaa?


Naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvien tiukkojen raamien takana voi olla niin monenlaista. Kulttuurilla on vaikutuksensa, ympäristöllä, perheen sisäisillä säännöillä/periaatteilla/uskomuksilla, parisuhteella, äitiyteen liittyvillä "odotuksilla", omilla arvoilla jne. 


Tietysti kehoa ja omaa naiseutta voi myös käyttää väärin. Käyttää sitä kipujen paikkaamiseen, siihen että olisi hyväksytympi, saadakseen sen mitä haluaa jne, mutta sitä näkökulmaa en tässä nyt niinkään ajattele. 


Miksi naisia pitäisi pitää "vakan alla"? Ehkä tänä päivänä naisen elämä on vapaampaa, mutta varsinkin ajatusten tasolla on lukkiutumia. Turmelemmeko maailman sillä, jos vapaudumme elämään tyydyttävämpää elämää ja jakamaan sitä voimaantumista muille. Enkä tarkoita sitä, että vapautuminen tapahtuu sillä, että riipastaan vaatteet minimiin tai kokonaan pois, hypätään kuviin ja videoihin ja jaetaan someen (vaikka sekin on kaunis tapa, monelle vapautumisessa auttava ja mielestäni täysin ok). Ajattelen sitä, että itseään saisi ilmentää sillä tavalla, kun se itsestä, itseään kunnioittaen haluaa nousta. 


Tämän kirjoituksen tarkoitus on vain herätellä ajatuksia ja varsinkin sellaisia ahtaita, suppeita uskomuksia, näkemyksiä asioista - joko oman itsensä suhteen tai muiden suhteen. Itsekin haen suuntaa asioiden suhteen, mutta se on varma, että monen ajatuksen atomeiksi räjäyttäminen on tarpeen. Meillä on erilaisia ajatuksia liittyen kehoon, sen kunnioittamiseen ja siihen kenellä on oikeus se nähdä, ja se on täysin ok ja tarpeenkin. Toivon vain, että me voisimme katsoa toisiamme, olimmepa mitä sukupuolta tahansa, arvostavalla katseella erilaisissa tilanteissa.  


(Ja vaikka kirjoitan nyt naiseuteni näkökulmasta, niin tietystikään tämä ei koske vain naisia, vaan kaikkia meitä, sukupuoleen katsomatta. Uskomuksia voi purkaa niin monessa asiassa ja suhteessa.)

Tähtihetkiä elämään-kortit
4 kommenttia

 1. Hyvää pohdintaa Katja ja osuvia vertauskuvia!

  On varmaan alunperin perua lapsuuden ahdasmielisestä (en keksi nyt parempaakaan sanaa) kasvatuksesta, että edelleen olen aika rajoittunut tiettyjen asioiden suhteen, vaikka haluaisinkin olla rohkeampi.

  Tekstisi sai miettimään, että tosiasiassa kyse taitaa olla eniten oman pääni sisäisistä mielikuvista, koska en pidä niukkoja urheilushortseja mitenkään ihmeellisinä tai paljastavina, mutta jos ne samaiset sortsit olisikin vaikka nahkaa (niillä ehkä vähän hankalampi urheilla :)) tai jos niihin tosiaan yhdistettäisiin verkkosukkikset, olisinkin katsojana yhtäkkiä omalla epämukavuusalueellani. Enkä edes tiedä miksi. Varmaan siksi, etten itse koskaan rohkenisi (vai kehtaisi?) pukea päälleni sellaista asua, vaikka ihan luontevasti kuitenkin kuljen uikkareissani uimahallissa tai istun siellä muitten alastomien kanssa ihan muina naisina saunan lauteilla. (Sekasaunaan taas en alasti menisi).

  Kummallinen on ihmisen mieli tosiaan. Enkä olisi tämmöistäkään hoksannut ajatella, jos et olisi tästä näin hyvin kirjoittanut.

  Ja niinkuin olen aiemmin sanonut, ihailen sun sulavaa liikettä. Ja rohkeutta myös.

  Hyvää alkusyksyä Katja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka tosi paljon viestistä ja sanoistasi :) <3
   Ja tosi hyvää pohdintaa sinulta - juuri tuonkaltaisia itsekin useanlaisia pyörittänyt päässä. Mielessähän ne kahleet on ja hyvinkin voisi avartaa näkemystä monessa asiassa. Ja tosiaan tuo, että vaikeutta voi tehdä se, jos on hankala nähdä, että itse olisi tietyntyyppisissä asuissa - mutta taas just se, että mikä senkin ajatuksen takana on.

   Hyvää syksyä sinnekin <3

   Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)