Viime aikoina

Viime aikoina olen Instagramin puolella miettinyt mm. sitä

...että joskus käy niin, että huomaa lyövänsä päätään samaan petäjään, kuten monesti aiemmin - ja tuloksetta. Ja sitten saa saman päänsäryn. Sitten tekisi mieli lyödä vähän enemmän ja puuskahtaa "typerä nainen".

Mutta sitten armoa. Semmoisia ne oppipolut välillä on - tarttee kompuroida useamman kerran, ennen kuin oppi menee perille asti. Aina välillä on hyvä mennä metsään. Sieltä saattaa löytää sen oikean juurevan puun, johon ei tarvi päätään paukuttaa, vaan sitä voi kiitollisuudella halata.


...kuinka minulle on tärkeää päästä säännöllisesti avaraan maisemaan, jossa voin hengitellä niin isosti kuin haluan, puhua ääneen, niin että kukaan ei kuule. Kesäisin kaipaan meren äärelle, jota meillä päin ei ole - silloin kaipuuta paikkaa järvi.

Kun minulle tekee jokin oikein kipeää, sen lisäksi, että haluan puhua ja kirjoittaa, tarvitsen myös aikaa yksin. Minun on tarpeen hiukan käpertyä ja nuolla haavaani itsekseen. Olla lähellä luontoa.

Ennen osannut hyödyntää luontoa, en tällä tavoin. Mutta onneksi nyt pystyn.

...kuinka minä olen ollut huono omien rajojen asettamisessa joidenkin asioiden suhteen (ja opettelen edelleen). Olen suojellut itseäni kivulta. Kivulta, jota kuitenkin olen tuntenut.

Olen päättänyt pitää rajani, ja sitten toistuvasti joustanut niistä - mikä tietysti on hyväkin asia, mutta joissakin asioissa huono juttu. Asioiden näkeminen eri puolilta on mielestäni hyvä juttu. Mutta sitten siinä on kääntöpuolensa - kun aina vain ymmärtää sitä ja tätä, saattaa hukata omat rajat ja ääriviivat.

Joskus on hyvä pysähtyä kuuntelemaan itseään. Tunnustella missä menee omat rajat, onko niiden sisäpuolella asioita, joita ei sinne haluaisi. Jos avaa omia portteja sieltä ja täältä, ja on tukehtua, niin mikä itsessä saa tekemään niin? Pelko siitä, että hylätään? Että ei hyväksytä? Syntyy konflikti, johon ei ole valmis? Vai jokin ihan muu?

Rajojen asettaminen on rakkautta. Ei sen tarvitse olla itsepäistä puuskassa seisomista, näköalattomuutta ja joustamattomuutta. Se on omien arvojen, tunteiden, näkemysten jne kunnioittamista. Joskus se on karehtumista - "tässä menee raja".

Jos suljet silmäsi, ja kuvittelet piirtäväsi rajat ympärillesi, niin missä kohtaa ne menisi, millaisia asioita rajojen sisällä on, millaisia ulkopuolella, missä kohtaa rajat joustaa, missä kohtaa on heikko kohta.

Jos ojennat kätesi ja pyörit ympyrää, onko sinulla siihen tilaa, vai lyötkö kätesi johonkin, johonkuhun. Piirrä mielessäsi sinun ääriviivat ja tonttisi rajat, sinä saat tehdä niin.


8 kommenttia

 1. Muistan nuoruudestani ja alkuaikuisuudestani ajan kun ikkunoistani ja ovistani tuli pyytämättä liian kiltin tytön tupaan kaikki.
  Sittemmin olen pystynyt tuulettelemaan vapaasti,rajat on asetettu ja voin erittäin hyvin tämän osalta.Ennen koronaa käteni läpsyivät pyöriessäni vain hyvin hyvin satunnaisesti esteisiin,nyt työstettävänä tämä uusi pelko,joka ruokkii muutenkin työn alla olevaa kuolemanpelkoani,jonka myöhäis keski-ikäisenä elämän rajallisuuden tajuaminen on nostanut.
  Omat rajat ovat niin tärkeät asettaa,ne kun on terveesti olemassa,niin ovellekkin pääsee yleensä vain ihmisiä,jotka osaavat hienotunteisesti koputtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti kuvasit asiaa <3 Lempeitä tuuliä sinne pelon työstämiseen <3 Itselläkin on ajankohtaisena pelon kanssa vuoropuhelua, vaikka ei niinkään koronan tuomien asioiden suhteen.

   Poista
 2. Ihana. Kiitos. Tosi tärkeää ja arvokasta. Ja luonto, hengitys kulkee.

  Voi hyvin ihana!

  VastaaPoista
 3. Oma tila, oma aika ja omien rajojen asettaminen on pelkästään hyvä asia. Välillä oikein harmittaa kun niistä joutuu joustamaan :)
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - joskus ei millään sitten raskisi luopua omasta tilasta :D

   Ihanaa tätä vkoa Outi <3

   Poista
 4. Hienosti kirjoitettu!
  Omista virheistään pitäisi oppia, mutta monesti samaan lankaan tulee mentyä silti.
  Sama pätee etenkin tunteissa, joista me loppujen lopuksi koostumme!
  Olet mitä tunnet ja ajattelet.

  Luonto. <3
  Nauti sydämestäsi mitä luonto sinulle antaa!
  Minä voin vain haaveilla siitä. Seitsemättä viikkoa kotikaranteenissa, enkä ole kadun roskapönttöä pidemmällä käynyt.
  Mutta teen mielikuvamatkoja merenrantaan, tunnen tuulen ja kuulen aallot...se auttaa.
  Elämä kantaa. <3

  Kaunista viikkoa sinulle ja pidä itsestäsi huolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tärkeintä varmasti se halu oppia jotain niistä virheistä - vaikka sitten sortuukin välillä :D

   Nautin <3 Ja ihana, että mielikuvamatkat tukena - itse asiassa sinun merenranta-kuvia voisi hyvin hyödyntää mielikuvamatkoihin.

   Lempeää viikkoa ihanainen <3

   Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)