Aikuiset kiintymyssuhteet

* Verkkoluento saatu

"Ihmisellä on biologinen tarve kiinnittyä turvallisesti toiseen."

Viime kuukausina silmiin on pompannut useamman kerran kiintymyssuhdemallit. Luin hiljattain aiheeseen liittyen Eevi Minkkisen kirjan Ymmärrä itseäsi, ymmärrä suhteitasi ja sen lisäksi olen kuunnellut myös Eevin podcasteja ja videoita. Muistan joskus aiemmin tutkailleeni kiintymyssuhdeteemaa, mutta jotenkin se on nyt avautunut erilailla ja tiedonnälkä on vaan kasvanut.(Kiintymyssuhdeteorista löydät halutessasi tietoa netin ihmeellisestä maailmasta ja tietysti kirjallisuudesta, mutta esimerkiksi myöhemmin alla mainitulla verkkoluentosarjalla sitä avataan hyvin.)

"Kiintymystyylit: turvallinen sekä turvattomat - ristiriitainen, välttelevä sekä jäsentymätön."

Aluksi huomasin pohtivani asiaa omasta äitiydestä käsin ja siitä, että millaisen kiintymyssuhdemallin olen kenties lapsilleni välittänyt. Taisinpa alkuun katsoa aihetta hyvin raskaiden syyllisyydenlinssien kautta, mutta lukiessani lisää, katse alkoi kääntyä enemmän minuun itseeni. Miten minä olen kiinnittynyt, mitä se on tarkoittanut, tarkoittaa elämässäni?

"Usein haasteet parisuhteissa johtuvat kiintymystyylistä, joka ei ole turvallinen. Kiintymystyyli ei tietenkään ole ainoa haaste parisuhteissa, eikä siten myöskään kaiken kattavia selityksiä tarjoava. Meillä jokaisella on lisäksi oma persoonamme, haavamme, pelkomme, toiveemme, kaipuumme ja opitut reagointimallimme.

Ymmärtämällä edellä mainittuja yhdessä kiintymyssuhdemallin kanssa, lisääntyy ymmärrys itsestä ja ihmissuhteista merkittävästi."

Jo Eevin kirjaa lukiessa nyökyttelin useaan kertaan - tunnistin itseäni ristiriitaisesta kiintyjästä, mutta halusin jotenkin syventyä hieman enemmän aiheeseen. Halusin hahmottaa itseäni jotenkin vielä selvemmin ja ennen kaikkea ymmärtää paremmin. Sainkin tutustuttavaksi verkkoluentosarjan aikuisesta kiintymyssuhteesta, ja sen läpikäyminen on tehnyt hyvää.

Verkkoluennolla avataan aluksi kiintymyssuhdemallien syntymistä - hyvin lempeässä ja syyttämisen sijaan hyvin ymmärtävässä hengessä. Sen jälkeen videoilla avataan yksitellen kiintymistyylit, psykologisen turvallisuuden teemaa, ristiriitaisen ja välttelevän ansaa, ja lisäksi Eevi vastaa aiemmin esitettyihin kysymyksiin. 

Videoita katsoessa huomasin, että aina välillä piti painaa pausea, kirjata pari ajatusta ylös ja kuulostella asiaa itsessäni. Peilasin omaa toimintaani ja reaktioitani aiempaan parisuhdekäyttäytymiseen, jossa kiintymystyylini parhaiten on näkynytkin. Huomasin pohtivani mm. seuraavia teemoja ja ennen kaikkea pelkoja.

"Tulenko nähdyksi ja kuulluksi, millaisia uhkia maailmassani on, ylisopeudunko, pystynkö säätelemään parisuhteessa nousevia tunteitani vai tarvitsenko rauhoittumiseen toisen ihmisen, hylätäänkö ja torjutaanko minut emotionaalisesti, uskallanko asettaa omat rajani, uskallanko ilmaista itseäni täysin, onko rakkaus jotain muuta kuin vuoristorataa ja totaalisista hullaantumista."

"Ahdistus. Hylätyksitulon pelko. Pelko onko toiselle riittävä. Repivyys. Siinä sanoja, jotka kuvaavat ristiriitaisen kiintymystyylin kokemuksia tarkasti, varsinkin suhteessa välttelevästi kiintyneeseen."

Välillä katsoessa kipujani, tunsin tuskaa, että voi minua, onko minun mahdollista eheytyä, mutta jo alussa Eevi kertoo lohdullisesti siitä, että eheytyminen on täysin mahdollista. Ja videoilla eheyttäviä näkökulmia käydäänkin läpi.

Alla olevat, ristiriitaiseen kiintymysmalliin liittyvät asiat poimin mukaani Eeviltä tulleesta sähköpostista, ja samoja asioita löytyy myös esimerkiksi Instagramista Eevin videoista. 

"Eheytyäkseen ristiriitaisesti kiintyneen on tärkeää tehdä rauha omien tarpeidensa kanssa ja alettava ilmaisemaan niitä suoraan. Sekä alettava uskomaan, että hän on ihmisenä itse riittävä, ihana ja ansaitsee hyvää ja kunnioittavaa kohtelua."

"Vahvista tervettä itsekunnioitusta, sinä olet vastavuoroisen rakkauden arvoinen.

Kieltäydy lempeästi ja jämäkästi jahtaamasta/parantamasta tai muokkaamasta ketään. Ihmiset muuttuvat, jos he itse näin valitsevat.

Opi tunnistamaan omia syvempiä tarpeitasi ja harjoittele niiden viestimistä suoraan (Ristiriitaiiset ovat usein epäsuoran viestinnän kuninkaita ja kuningattaria).

Harjoittele tervettä erillisyyttä ja keskity siihen, mikä on sinun elämässäsi kiinnostavaa, tärkeää ja merkityksellistä – riippumatta toisesta.

Ristiriitaisesti kiintyneet usein häpeävät ja tuomitsevat tarvitsevuuttaan, joten: On ok tarvita. On ok kaivata. Huomiota, läheisyyttä, sitoutumista, yms. Muista, että ihmisellä on luontainen tarve turvalliseen kiintymykseen, se ei ole heikkouden merkki.

Tutustu rajoihisi, mikä on sinulle ok ja mikä ei ole. Rajat eivät ole kahlitsemassa, vaan luomassa turvaa ja yhteisiä pelisääntöjä."

Koska koen ristiriitaisen mallin eniten omakseni, aiemmat pienet pohdinnat ja yllä olevat Eevin vinkit eheytymiseen painottuvat siihen. Mutta verkkoluennolla on laajemmin asiaa ja muut kiintymystyylit yhtä vahvasti esillä. Verkkoluennolla riittää materiaalia, jota pureskella.

Ajattelen, että se, kun alkaa tunnistamaan enemmän omia käyttäytymismalleja ja mitä niiden taustalla kenties on, on askel eteenpäin. Muutos ei tapahdu sormia napsauttamalla (vaikka mukava se olisi), vaan pikku hiljaa sitoutumalla muutoksen askeliin. Luulenpa, että vielä useamman kerran haen videoista itselleni tukea. Sain paljon ymmärrystä omaan kiintymisen tapaani ja siihen miksi jotkut asiat on tuntuneet/tuntuvat äärimmäisen repivältä kokonaisvaltaisesti.











2 kommenttia

  1. Mietin, että millainenkohan itse olen suhteessa. Minusta tuntuu, että olemme mieheni kanssa aika tasavertaisia ja kummallakin on ne omat jutut ja toinen antaa toiselle omaa aikaa, mutta tukee kuitenkin kun toinen toista tarvitsee. Silti välillä mietin, että miksi mies on minut valinnut puolisokseen, että olenko minä tarpeeksi hyvä hänelle? Tiedän, että tämä ajattelu on typerää ja se johtuu pelkästää omasta itsetunnostani, joka on kuin vuoristorata. Se menee ylös ja alas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana sinä, juuri hyvä ja täydellinen <3 :) Kuulostaa, että teillä on keskinäistä turvaa suhteessanne <3

      Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)