Luottamus

Minä olen melko luottavainen ihmisten suhteen. Haluan uskoa hyvään ja antaa ihmisille  useimmiten mahdollisuuden. Joku voisi sanoa, että olen liian sinisilmäinen, naiivi. Ja ehkä olenkin toisinaan. En haluaisi uskoa, että ilkeyttään toisia satutetaan ja rikotaan luottamusta. Tiedän kuitenkin, että sellaistakin on, toki. Uskon kuitenkin myös hukassa olemiseen, siihen että suden hetkillä ihminen voi töppäillä, ja sitten ryhdistäytyä. Osa on töppäilyn kierteissä, niin että ryhtiliike ei onnistu, mahdollista se kuitenkin on. Osa meistä kasvaa jossain kohtaa kieroon niin tiukasti, että on sitä hautaan saakka.

Kun saa muihin kohdistuvaan luottamukseen säröjä, voi muuttua varovaisemmaksi. Joidenkin kolhujen jälkeen näin käynyt. Kuinka paljon annan itsestäni muille, kuinka nopeasti uskallan luottaa, voinko luottaa vaistooni, voinko luottaa ollenkaan? Jos kerron itsestäni jotain, käytetäänkö tietoa väärin ja jos käytetään, niin mitä siitä seuraa? Entä jos uskalsin antaa itsestäni, ja joku ei siihen kunnioittaen suhtautunut, kenestä se kertoo eniten? Kuka on luottamukseni arvoinen?

Vaisto - kun saa kolauksen, voi olla että hetkellisesti hukkaa sen tuntemuksen. Toki, vaisto voi olla väärässäkin. Mutta voi olla, että kuulee vaistonkellon kilisevän, mutta ei tiedä miten siihen reagoida. Onko tämä minun omaa pelon ääntä, vai onko tässä jotain hämärää?

Joidenkin, harvojen, ihmisten kanssa nousee karvat pystyyn "selkäpiissä", ja koen puistatuksia. Siihen yleensä luotan, jotakin sellaista ihmisessä on, että en halua antaa itsestäni siihen mitään. Joidenkin kanssa on heti hirmu hyvä olla, välillä virtaa lämpö. Joidenkin kanssa ei saa kiinni, että missä mennään, on ristiriitoja ristiriitojen päälle, hämmennystä.

Iskuista, vääristä tulkinnoista huolimatta, haluan uskoa hyvään ihmisissä, luottaa heihin. Mutta pyrin siihen, että en anna astella omalle tontilleni sillä varjolla, noin vain. Kaikki ei silti ole "minun ihmisiä", oli heissä hyvää vaikka kuinka paljon. Vaikka olen melko avoin, jotkut asiat kuuluvat vain "luottamuksen piiriin". Sitä haluan muistaa kuunnella - joskus huomaan rajojeni löystyvän, mutta tunnen sen kyllä sitten ja muistan taas selkeyttää niitä. Joskus taas annan itsestäni liikaa, ja lopulta siitä syntyykin hyvää.

Rakkaus, luottamus, avoimuus, hyvän näkeminen - niihin pyrin ihmissuhteissani, vaikka joskus kompuroin.


12 kommenttia

 1. Oma intuitio kertoo yleensä luottamuksen arvon.
  Kun tuntee heti jotain erikoista, on parempi väistyä kuin katua.
  Hieno kirjoitus!

  Lempeää marraskuista sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus Katja!
  Minäkin lähden sillä oletuksella, että ihmiset ovat valtaosaksi hyväntahtoisia ja luottamuksen arvoisia. Onnea on ollut matkassa, koska mitään vakavasti olettamustani murentavaa ei ole tullut vastaan. Kolhuja on tietenkin tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Muutaman järkytyksen olen kokenut, mutta niistä on saanut taas uutta pohdittavaa ja ennen kaikkea sen, että millä on oikeasti valta murentaa minut :) Ihanaa tulevaa viikkoa :)

   Poista
 3. Minä koen ensikohtaamiset hyvin vahvasti. Jos olo toisen seurassa ei ole hyvä, sitä on vaikea saada muutettua myöhemminkään. Usein nämä tunteet ovat osoittautuneet oikeiksi.
  Lempeyttä uuteen viikkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ensivaikutelman muuttaminen voi olla haastavaa. Lempeyttä sinullekin <3

   Poista
 4. Hyvä teksti! Minäkin haluaisin uskoa, että lähtökohtaisesti ihmiset tahtovat toiselle hyvää. Mutta kyllähän sen joskus huomaa kanssakäymisessä, että näin ei ole. Nykyään olen varovaisempi ja vähemmän sinisilmäinen kuin joskus nuorempana. Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Ja toisaalta timanttia voi olla siellä, josta alunperin ajatteli jotain ihan muuta :)

  Ihanaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu tuo kulta ja timantti :) <3 Ihanaa viikkoa.

   Poista
 5. Ihan hirmu hyvä kirjoitus (niinkuin sulla aina) <3.

  Itsekin haluan aina ajatella "uusista" ihmisistä lähtökohtaisesti hyvää ja luottaa siihen, että ovat puhtain mielin ja aikein liikkeellä ("kunnes toisin todistetaan", mitä onneksi tapahtuu vain harvoin).

  Mutta niinkuin sinäkin kirjoitat, niin kaikista ihmisistä ei voi tulla "mun ihmisiä". Siitä huolimatta, että tulisi ihan hyvin toimeen ja juttuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Niinpä, kunnes toisin todistetaan :)

   Ihanaa viikkoa <3

   Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)