Milloin sinua on viimeksi halattu

Olin nuorimmaisen vanhempainillassa ja enpä ole tainnut aiemmin tuntenut liikutusta siellä. Sen sai aikaan meidän terkkari, joka nosti esille asian, joka on niin kovin tärkeä. Muistutus ennen kaikkea itselle, mutta myös yleisesti kaikille. Se ei ollut aamupalan tärkeys (se oli viime vuonna), ei ruutuaika, ei liikkuminen - vaikka nekin tärkeitä ja terveydenhoitajankin suusta kuultuja.
Tämä koski asiaa, jota hän on terveystarkastuksissa lapsilta ohimennen kysynyt. Milloin sinua on viimeksi halattu, pidetty sylissä? Kaikki eivät muistaneet, varsinkaan isommista lapsista. Ehkei kaikkia ole edes halattu, sylikin on ollut vähäistä. Mutta tämä oli taas hyvä muistutus siihen, että asiaa voisi arjessa tarkastella - halaanko, kosketanko, pidänkö sylissä riittävästi tai edes ollenkaan edellä mainittuja. Kuopuksen halaaminen, 8v, on aikalailla päivittäistä, mutta nuorten kanssa se on vähäisempää ja toisinaan torjuvaakin heidän osalta:) Mutta olen pyrkinyt soluttamaan sen edes joihinkin hetkiin.

Surullista on se, että nykymaailmassa koskettamista/halaamista osittainen pelätään, vältellään. Ennen on voinut olla enemmän vallalla ajatus, että lapsia ei saa lelliä sylityksillä jne. Nykyään voi päätyä ilmoituksen kohteeksi, kun halaa ja suukottaa vaikkapa julkisella paikalla (kärjistettynä). Koska myös hyväksikäyttö on totisinta totta ja se tottakai on otettava vakavasti. Vääränlaista kosketusta ei pidä hyväksyä. Lapsille/nuorille on puhuttava omista rajoista, fyysisistä rajoista ja ohjeistettava kertomaan omista tuntemuksista ja siitä millaisia kokemuksia heillä kosketuksesta on. Mutta normaalia on myös kosketus ja se jonka mieli ei ole tältä osin kipeä, tietää rajat. 

Saimmekin terkkarilta haasteen - halata, sylittää, koskettaa. Ja miten mahtava haaste se onkin. Vaikka se tuntuisi hankalalta, eikä sitä olisi koskaan "osannut", niin silti voi opetella. Löytää oman tavan, jolla ottaa kontakti ja osoittaa välittävänsä. Joillekin se voi olla hankalaa ottaa vastaan, mutta tapoja on monia <3 Liikkeelle voi lähteä vaikka sanoittamalla asiaa (senkin jos se on itselle vaikeaa), silittää olkapäästä ohimennen tai avaamalla sylin aina vain uudelleen tarjolle.

6 kommenttia

 1. Viimeksi tänään olen halannut näitä perheenjäseniä. Töissä saa halailla niin paljon kuin haluaa. Halaamisella ja sylittelyllä on muuten todella rauhoittava vaikutus ❤️

  VastaaPoista
 2. Ihana halaushaaste! Isot poitsit terkkarille <3

  VastaaPoista
 3. Miten ihana ja tärkeä muistutus!!
  Halataan toisiamme aina kun tavataan!
  Minua on tainnut halata muutama ystäväni sunnuntaina juhlissa.
  Se on tärkeämpi voimavara kuin uskommekaan.
  Lapsuudestani muistan kuinka vastaava läheisyys ei kuulunut perheeseeni ja sitä onkin joutunut oikein opettelemaan aikuisena.
  Kauniin rauhoittavat kuvat sinulla myös!

  Lempeää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä <3 Kiitos sanoista <3

   Lempeyttä sinunkin viikkoon <3

   Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)