Jokin muuttui

Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet käyty nyt loppuun. Matka muutti minussa jotain, osa prosessoituu edelleen, mutta tässä muutamia palasia siitä mitkä saivat uutta katsetta.

Suhtautuminen perhe-valokuvien ottoon. Jokainen saa tulla kuvatuksi omilla ehdoillaan, tai kieltäytyä täysin. Jälkimmäinen saattaa toisinaan harmittaa, mutta pääsen siitä yli. Mutta jos joku haluaa seistä päällään, joku piilottaa kasvot, joku näyttää kieltä - antaa sillä hetkellä sen valokuvaan, antaa nähdä sen sillä hetkellä, niin se on täysin okei. Nyt katson mukamas epäonnistunutta perhe-valokuvaa hymyssä suin - mitä ihania luonteenpiirteitä. Miten haluaisit tulla kuvatuksi.
Sammakoiden nieleminen. Niin helposti suusta tulee: Oi pömppömaha näkyy, kasvoilla on finni, kääk mikä ilme, selluliittiä reisissä, naama punoittaa, ihme asento. Nyt kuvia katsoessa mielessä Miinan ohjeet siitä kuinka sammakot niellään. Jos ne ehtii poskien sisään, niin kela takaisin päin ja niellen vaan. Mitä kaunista ja hyvää kuvassa on. 

Valokuvat ovat henkilökohtaisia, niihin liittyy monenlaisia tunteita. Näemme kuvia erilailla, koemme niitä erilailla. Toinen voi muistaa kuvista juhlat, toinen muistaa tuskan jota sillä hetkellä sisällä kantoi. Jokaisella on oikeus omaan tulkintaan. Toisaalta  kuvista voi löytyä uuttakin, oman kokemuksen lisäksi. Mitä kaikkea kuva voi kertoa - siinä olevista ihmisistä, paikoista, kuvaajasta.

Kuvilla voi tehdä näkyväksi sellaista, mikä ei vielä ole olemassa. Mitä haluan vahvistaa.

Katse. Siihen se kiteytyy. Lempeä katse. Annatko luvan katsoa? Sinun ehdoilla. Sinä päätät mitä haluat itsestäsi näyttää ja minä hyväksyn sen. Hyväksyn Sinut. 

6 kommenttia

 1. Meillä perhekuvat ovat kaikki sellaisia, joissa joku irvistelee tai vähintään piilottelee toisen selän takana. Kaikki kuvaustilanteet alkavat kommennolla "olkaa normaalisti" :) Aika usein vähän ärsyttää se, että kuvaus on aina olevinaan niin hankalaa. Toisaalta ne vähän poikkeavammat kuvat ovat yleensä niitä parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Niinpä. Minua on joskus suunnattomasti ärsyttänyt se, että ei voida olla kuvissa "kunnolla" :) Edes hetki, pliis...

   Poista
 2. Todella hyviä neuvoja kuvuen ottajalle ja myös kuvassa olijalle.
  Kaunista viikkoa sinulle ❤️

  VastaaPoista
 3. Oi miten ihania oivalluksia. Minua on kiehtonut voimauttava valokuvaus ja kävin kolme vuotta sitten Miinan seminaarin. Siellä hän puhui juuri noista asioista, mistä kirjoitit blogitekstiisi.

  Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)