Ken on kaikkein älykkäin

Katsoitteko Haluatko miljonääriksi-jakson, jossa kilpailuaan aloitti Mira ja sitä seurannutta somettelua? Kirsi Salo kirjoitti asiasta omalla facebook sivullaan mm. näin: 

Miksi ihmisen täytyisi olla sivistynyt tai fiksu, jotta hän on arvokas ihmisenä? Vaikka Mira ei tietäisi MISTÄÄN mitään, hän on ihminen ja ansaitsee meidän rakkauden ja kunnioituksen. Ihan omana itsenään. Milloin älystä tuli ihmisarvon mitta? On paljon muita ominaisuuksia, jotka tuovat maailmaan enemmän arvoa kuin "sivistys" (mikä ei ole mitään muuta kuin vanhojen faktojen ulkoa opettelua).

Näin jakson, mutta en ole vaivautunut lukemaan kommentteja mitä somessa kuulemani mukaan on pyörinyt. Mutta Kirsin kommentin myötä mietin minäkin, että tosiaan, miksi ihmisten tietämättömyys on ivan ja pilkan kohde. Kuka määrittelee sen mitä meillä pitäisi ja kuuluisi tietää. On varmasti oletuksia, että oman maan asioista, yleistiedosta ja sivistyksestä jne kuuluu tietää asioita - ja jos et ole kartalla, ihmiset voivat sitten tuhahdella, pyöritellä silmiä ja taivastella toisten tyhmyyttä.

Minua ei ikinä saisi noihin kilpailuihin mukaan jo sen vuoksi, että tiedän hyvin vähän "sivistäviä" asioita (täällä kirjoitinkin joskus asiasta), mutta en myöskään kestäisi sitä naurua mitä seuraisi siitä, etten tiedä jotain monelle "päivänselvää" asiaa.

En siis seuraa isommin politiikkaa, ja monessa asiassa tipun kärryiltä jo alkuvaiheessa. Uutisia katson vähän - koska miksi katsoa maailman pahuutta, kun en sillä tiedolla voi loppujen lopuksi kovinkaan paljon muuta tehdä kuin voivotella ja lähettää vaaleanpunaisia ajatuksia. Maantieteellisesti haparoin, tiedän vain muutaman "yleispätevän nähtävyyden", kirjallisuudesta muistan hyvin vähän kirjoittajien nimiä, termien tietävyys vähäistä jne. "Miten et voi tuota tietää?" Niin, miten voin olla tietämättä. Olenko sitten tyhmä. Ja jos olen, niin miksi sen haukkuminen olisi "luvallista".

Tässä maailmassa on heikkolahjaisuutta, yksinkertaisuutta, älykkyyttä montaa sorttia, osaamista ja tietämistä. Mutta se joka tietää, voi olla tunnemaailmalta köyhä ja se joka ei tiedä, voi olla tunnemaailmaltaan rikas. Joskus ei ole tietoa eikä rikasta tunnemaailmaa - mutta jos Luoja sellaiseksi loi, niin rakkaudella niin olkoon.

Ja sitä paitsi joskus se, joka ei tiedä mitään, on paljon onnellisempi, kun se joka tietää paljon...
16 kommenttia

 1. Katsoin jakson ja voin vaan arvata somekeskustelujen sisällön, mutta en todellakaan halua nähdä niistä yhtään ainutta. Tyttö on vasta 18-vuotias ja tilanne lähetyksessä olis näin 52-vuotiaallekin taatusti ihan jäätävän jännittävä, ja voin vaan kuvitella, kuinka lukkoon menisin. Kotisohvalta on niin helppo huudella ja googlettaa vastaus, jos ei satu tietämään. Niin säälimätöntä tuomita, jos ei ole itse kokeillut. Ja ollaan miehen kanssa monta kertaa niitä vastauksia arvatessa (nimenomaan usein arvatessa...) todettu, että meidän pitäis olla siellä yhdessä tai tulis äkkilähtö. Minä en tiedä päivänpolitiikasta tirintaria (koska en seuraa uutisia juurikin sun mainitsemista syistä), enkä historiasta. Ne on miehen alaa. Mutta mulle taas sopii kaikki ne kysymykset, joissa vastauksen pystyy päättelemään vaikka latinankielen perusteella. Tai jos kyseessä on matematiikka, fysiikka tai kemia tai äidinkieli. Ei todellakaan aina helppoja edes ne satasen kysymykset. Toivon niin, että Mira pääsee vielä pitkälle ja näyttää epäilijöille. Ja ihanaa, että oli äiti kannustamassa.

  Ja totta. Tieto lisää välillä tuskaa. Tai aika useinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!
   Minä saattaisin tietää elokuvista ehkä jotain, mutta kaikki mainitsemasi menisi minulta varmasti yli :D

   Poista
  2. Pakko nyt vielä puolustaa Miraa muistuttamalla, että oli kuitenkin ainut, joka osasi laittaa karsintakysymyksen vastaukset oikeaan järjestykseen ja pääsi pelaamaan. (Jos olis suora lähetys, lähtisin varmaan ens lauantaina paikanpäälle pitämään Miran puolia :))

   Poista
  3. Justiinsa niin! :) Ja hyvinhän Mira etenikin.

   Poista
 2. Kyllä nykyään saa ivat päälleen ihan mistä vaan! Joko on liian tyhmä, ruma, väärän värinen, väärää sukupuolta tai mitä vaan. Some tuntuu olevan paikka, jossa voi huudella mitä tahansa. Välillä tuntuu, että ihan oikeasti onko nää aikuisia ihmisiä?!?!?!? Ahdistaa, että tiedän tämänkin asian, helpompi olisi, jos en tietäsi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on :( Ja se, että ihminen menee "julkisuuteen" ei pitäisi silti olla lupa haukkua.

   Poista
 3. Nykyään somessa on niin helppo olla ivallinen ja kohottaa itseään muita potkimalla :( Vaikka eihän siinä itseään oikeasti kohota, jos käyttää muita astinlautanaan...

  Minä olen siitä hassu, että minulle jää mieleen monenlaista pientä knoppitietoa, mutta en välttämättä muista lempikirjaani tai lempikirjailijani nimeä juuri sillä hetkellä, kun joku sitä kysyy. Joskus olen unohtanut lastenikin nimet :D (Se naurattaa näin jälkeenpäin, mutta ei silloin...)

  Minäkin aika harvoin katson uutisia. Sitä samaa litaniaa ja poliittista sapelin vääntämistä - ei vain jaksa kiinnostaa tarpeeksi. Kyllä minä ilman uutisiakin varmaan huomaan, jos taivas putoaa niskaan tai tapahtuu jotain isoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei todellakaan kohota :(

   Minullakin joskus surttaa hitailla, kun pitäisi sanoa ihan jonkun tutunkin nimi :D

   Poista
 4. Nykyään on niin helppo lähteä mukaan ivaamaan muita. Kun muistettaisiin, että jokaisen ihmisen takana on siis ihminen. <3

  VastaaPoista
 5. Luin jutun, en katsonut ohjelmaa. Jo yksi seikka, menköön jokainen televisio-ohjelmaan ja katsotaan sitten siellä miten kenenkin nuppi toimii. Voi olla aika aivoja hyydyttävä paikka tuo televisio. Viime aikoina olen lukenut niin paljon tuomitsevaisuudesta, että jotenkin on henkisesti paha olo. Mietin aina keitä nämä tuomitsevat ihmiset oikeasti on, lähipiiriini ei kuulu sellaisia, ehkä olen valikoinut sitten seurani oikein, vai mikä on. Paha mieli jotenkin on ja suruinen ja tuntuu, että tästä asiasta on pakko kirjoittaa.

  Ihanaa viikonloppua Katja, sinulla on niin hieno ja syvällinen blogi, sielukas <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, menköön tosiaan itse sinne ruutuun...

   Sinä tiedät ehkä oman arvosi ja lähipiirisi tulevat he, jotka sitä kunnioittavat <3 Julmalta välillä tuntuu maailma, kun sanoa voi mitä vain ja niin laajasti somen kautta. Onneksi saman voi tehdä hyvässäkin, sanoa hyvää <3

   Kiitos Tiia sanoistasi <3 Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

   Poista
 6. Oon ihan samaa mieltä! ☺ u-e

  VastaaPoista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)