Luulo ei ole tiedon väärti

Kun se on joskus niin, että ihminen luulee tietävänsä ja hahmottavansa tilanteen kokonaan. Mutta eihän se aina niin ole. Jos asian yksi puoli on näin, toinen puoli ei välttämättä näy ja se voi olla ihan eri tavoin.

On helppo vetää johtopäätöksiä. Yksinkertaistaa. Todeta, että "jos kuule olisi minusta kyse, niin tekisin näin tai jos kuule kyseessä olisi minun äiti/lapsi/puoliso, niin toimisin näin tai kyllähän sen tietää mihin tuo johtaa". Mutta jos kyse ei ole minusta, niin en voi täysin tietää.
On asioita, joissa varmasti moni tekee parhaansa ja täysin eri tavalla. Kahdella ihmisellä voi olla täysin eri maailmakatsomus, tavat, periaatteet, uskomukset, pyrkimykset ja nämä tietysti vaikuttavat asioiden hoitoon ja suhtautumiseen. Mutta mikä on milloinkin se "oikea" ja onko sellaista lähellekään aina.

Ihmiset katsovat eri vinkkelistä asioita. Toisella voi olla asiaan tunneside, toisella ei. Reaktion takana voi olla jotain mitä ei näe. Tai toinen on ehkä kuullut jotain, toinen tietää totuuden tai sitten on kuultu molemmat eri tavoin. Jo nämä tekevät asiasta muuttuvaisen. Sellaisen, että toisen selkeä linjaus ei löydä alkuunkaan paikkaansa sen toisen kuviosta.
Ja siihen sitä aina välillä sortuu. Luulemaan, ennakoimaan, tekemään johtopäätöksiä puutteellisilla tiedoilla ja liian varhain. Luulemaan, että on vain yksi tapa toimia. Vaikka harvoin kuitenkaan on. 

10 kommenttia

 1. Tämä on niin totta. Hyvä tosiaan pysähtyä välillä miettimään, miten kannattaa itsekin käyttäytyä/mitä sanoa. Tuli heti mieleen tilanne, jossa olin juuri tullut äidiksi ensimmäistä kertaa ja minua tuli ihminen, joka ei ollut äiti, neuvomaan. Muistan ajatelleeni, että odotahan vain kun saat itse lapsia. Hän vain oletti siis tietävänsä asiat paremmin, koska oli lukenut ihminen. Myöhemmin tämä samainen henkilö on tullut pyytämään anteeksi käytöstään ja sanonut, että on pahoillaan jos loukkasi minua. Tämäkin ihminen on nyt jo äiti ja asiat ovat päässeet toiseen järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu äitiys/lapsi-asioissa näitä tulee varmasti melko usein :/ Kyllä minullakin heti tulee mieleen tilanteita :) Mutta onpa ihana, kun olet saanut pahoittelut <3

   Poista
 2. Tämä oli niin hyvä teksti ja tärkeä muistutus :)
  Mukavaa viikkoa Katja ♥

  VastaaPoista
 3. Olipa osuvia sanoja. Niin se todellakin on, että koskaan ei voi tietää mitä jonkin takana on. Kokonainen ei-arvattavuuksien kasa tosi monesti.

  Kiitos Katja tästä ❤

  VastaaPoista
 4. IHana kirjoitus ja niin totta. Itse opetan meidän opiskelijoille että itse teen asiat näin, joku kolleega tekee taas näin tai näin eli saat tehdä työn itsellesi mieluisalla tavalla kunhan lopputulos on sama. Ei ehkä nyt sama asia mistä sie puhuit mutta melkein <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana "opetus" - sekin on tärkeää. Lähihoitaja opiskelujeni aikaan tästä hyvä osoitus oli kuinka näin kolmen eri hoitajan tilanteessa jossa oli sama asia - kaikki toimi niin eri tavoin ja poimin sieltä sitten välimaastosta itselleni parhaimman :) <3

   Poista
 5. Hyvä postaus. Törmään liian usein vääriin oletuksiin ja ennakkoluuloihin ilman tietämystä taustoista. Itse olen pyrkinyt miettimään asioita toiselta kantilta ennen, kuin tuomitsen ihmisiä mielessäni. Esimerkiksi, Kemin lentokentällä on lennolta palaava pariskunta. Nainen kantaa isoja laukkuja ja mies kävelee vieressä tyhjin käsin. Moni voisi olettaa, että onpa siinä typerä mies, joka antaa vaimonsa kantaa yksin kaikki painavat laukut. Ajattelematon lurjus!
  Mutta, kyseessä voi kuitenkin olla tilanne, että pariskunta on palaamassa Helsingistä ja miehelle on tehty iso leikkausoperaatio eikä hän saa kantaa mitään painavaa moneen viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä esimerkki, kerrassaan!Minäkin pyrin siihen toisen kantilta miettimiseen - joskus huomaa siltikin astuneensa omaan ansaan :)

   Poista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)