Rakkaudesta se lähti: Mithu

Tarinat ihmisten takana, niitä janoan aina kuulla. Joskus käy niin, että jotkut tarinat läikähtää sydämessä vielä enemmän kuin toiset. Nyt kävi niin, kun äänimaljoja etsiessä päädyin Heidin ja Manojin tarinan äärelle. Astu sinäkin sisään tarinaan.

Nepalilainen Manoj ja suomalainen Heidi tapasivat Kathmandussa viime vuosikymmenen puolella. Pian nuoripari jo asui Suomessa sovittaen kahta erilaista kulttuuritaustaa yhteen ja miettien miten työllistää luku- ja kirjoitustaidoton maahanmuuttaja yhteiskunnassa, joka perustuu itsenäiseen tiedonhakuun.

Siitä rakkaudesta ja tahdosta syntyi Mithu - suurella sydämellä valittujen eteläaasialaisten käsitöiden, vaatteiden, asusteiden ja soittimien aarrekauppaMithu on nepalilaisten perheyritysten, järjestöjen ja reilunkaupan toimijoiden yhteistyötä. Kaikkia aarteiden valmistajia yhdistää halu tehdä ympäristöstään parempi paikka elää meille kaikille. Mithu huolehtii, tukee, rakastaa ja nostaa jaloilleen olosuhteista riippumatta.

Aasialaiset kamppailevat päivittäin tienatakseen riittävästi rahaa kohtuulliseen toimeen-tuloon, lastensa koulutukseen, terveydenhuoltoon, huolehtiakseen vanhuksista ja sairaista läheisistään. Erityiseti omasta yhteisönsä tukiverkosta ”tippuneet” ihmiset jäävät monesti ilman minkäänlaista turvaa ja valtion puolesta sitä on heikosti tarjolla. Kuten me kaikki tiedämme kohtuullinen toimeentulo mahdollistaa meille elämän, jossa voimme huolehtia itsestämme, perheestämme, läheisistämme ja päästä vaikuttamaan oman yhteisömme kehittymiseen. Mithu valitseekin aarteet siten, että ne hyödyttävät ja ilahduttavat mahdollisimman montaa ihmistä aina valmistajista käyttäjiin. 
Mithu tarjoaa myös musiikin opetusta ja työpajoja. Kuten liian monella nepalilaisella lapsella, Manojilla ei ollut mahdollisuutta kouluttautua lapsuudessaan muutamaa vuotta pidempään. Sen sijaan hän oppi soittamaan jumaltenkin soittimeksi kutsuttua jousisoitinta sarangia viettäesään lapsuutensa päivät köyhässä Gandharba muusikkokastin kylässä.
Mithun sivuilta löytyy aarteiden takana olevien toimijoiden tarinoita. Samalta sivustolta löytyy myös blogi, jonka kautta pääsee hyvin kurkistamaan Heidin ja Manojin perheen elämään ja Mithun ympärillä tapahtuviin juttuihin.

Tällaiset tarinat koskettavat minua. Tarinat, jossa sydämen asiasta syntyy jotain näin hienoa. Tarinat, josta syntyy luottavainen vaikutelma ja tunne, että ihminen kohtaa ihmisen. Heidin ja Manojin kohdalla erityisen ihanaa on se, että ihmisten kasvanut kiinnostus Mithun aarteita kohtaan mahdollistaa sen, että molemmat heistä ovat työllistyneet täysipäiväisiksi yrittäjiksi ja näin ollen pystyvät työllistämään yhä useampia nepalilaisia ihmisiä. Ja sille jos mille haluan puhaltaa lisää suotuisia tuulia. Kesän aikana voit löytääkin Mithun Suomesta monesta eri paikasta (toreilta, markkinoilta, festivaaleilta). Aikataulut löytyvät nettisivuilta.

Eksyin siis alunperin Mithun sivuille tutkiessani äänimaljoja ja niiden jälleenmyyjiä. Kerran olen ollut äänimaljarentoutuksessa ja koin sen hyvin rentouttavana - siitä lähtien on kytenyt toive omasta äänimaljasta (ja mahdollisesti useammastakin). Äänimaljojen ääreltä löysin sitten muunkin Mithun sisällön ja nimenomaan sen miten arvokkaasta matkasta siinä kaikkinensa on kyse.

Mutta löysin myös sen äänimaljan, jonka tiimoilta syntyi yhteistyö. Heidi ja Manoj auttavat mielellään sopivan maljan valinnassa - siten minäkin löysin itseäni eniten kiehtovimman. Malja on matkannut useat kilometrit päästäkseen luokseni, mutta täällä se nyt on - käsinvalmistettu malja kauniilla kaiverruksilla, joissa jokaisessa on oma uniikki sointi. Soinutkin se jo on - jokaisen perheenjäsenen päällä ja omissa käsissä. Sitä voi soittaa lujaa ja korkealta, mutta myös ihanan kumeasti ja pitkään väreillen. Varsinkin pyörittämällä soittokapulaa maljan ympäri saa upean äänen, josta syntyy pitkä kaunis sointu. Ainakin kuopus ja puolisoni kokevat sen väreilyn mukavana kehossa.Menin maljan kanssa metsään ja yritin vangita teille sen sointia. En tainnut siinä ihan onnistua, mutta yhden maistiaisen löydät kuitenkin pian instagramista. Aikomukseni on myöhemmin tuoda äänimaljasoinnista video tänne blogiinkin, mutta nyt tekniset ongelmat estävät sen. Mithun nettisivuilla äänimalja-tuoteryhmästä löytyy kyllä esittelyvideoita useitakin. Maljarentoutuksen äärelle pääset vaikkapa tämän tai tämän linkin kautta. 

Niin ja Teille on tarjolla alennuskoodi, jolla saa yli 50 e arvoiset tilaukset ilman postikuluja 31.5.17 saakka ---> 0GZCIWA2U1. Suosittelen suuntamaan aarteiden ihasteluun ja tutustumaan vielä paremmin Mithuun.


Lempeää toukokuuta Sinulle. Painukoon maan alle kaikki jähmettynyt ja tulkoon tilalle uusia versoja. Ps. Edellisessä postauksessa Ruohonjuuren arvonta.10 kommenttia

 1. Hieno tarina! Rakkauden voima on ihmeellinen <3

  VastaaPoista
 2. Aivan upea tarina ❤️ Rakkaudessa on voimaa!

  VastaaPoista
 3. Ihan mielettömän upea rakkaustarina tämän takana!
  Ja malja soi varmasti kauniisti!

  Leppoisaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin <3 Ja malja kyllä soi ihanasti <3 Ihanaa viikkoa sinne lämpöön!

   Poista
 4. Todella kauniin näköinen malja. Hieno tarina <3

  VastaaPoista
 5. Ihan mieletön tuo malja ja koko tarina ja mitkä kuvat. Ihmisten tarinat, kohtaamiset, rakkauden syntyminen ovat todella mielenkiintoista luettavaa.

  Aurinkoa viikkoosi ja toivottavasti malja hyvin kumajaa. <3

  VastaaPoista

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)