Stressinpurkuharjoitus (TRE)

 * Kaupallinen yhteistyö Tampereen kesäyliopiston kanssa


Tästä on jo aikaa, kun törmäsin ensimmäisen kerran TRE-stressinpurkumenetelmään ja toiveisiin jäi, että pääsisin kurssittautumaan sen tiimoilta. Jossain kohtaa Kuusamoon oli tulossakin kurssi livenä, mutta en sinne päässyt (vai sotkikohan tuo kevät senkin). Toisaalta kevät toi tullessaan uusia, ihania verkkokoulutuksia, kuten tämän TRE-kurssinkin. 


Mitä Tre on?


TRE on stressiä, kireyksiä ja jännittyneisyyttä purkavaa palautumisharjoittelua. TRE-harjoittelu purkaa jännitteitä kehosta ja kehon kautta myös mielestä, niiden alkuperästä riippumatta. Stressi jää kehoon ja kuormitus voi olla peräisin niin fyysisestä kuin psyykkisestä rasituksesta, työasennoista, äkillisestä tai pitkäaikaisesta kertymästä, äärimmäisen rankoista kokemuksista, tuen puutteesta, kivuista, työpaineista, elämäntilanteesta, ja niin edelleen, loputtomiin. Tällä palautumisharjoittelulla voit auttaa elimistöäsi purkamaan kertynyttä kuormitusta. (Kursivoidut tekstit poimittu koulutusmateriaalista.)


Kurssi käydään siis läpi etänä verkon kautta, mutta kouluttajan kanssa on mahdollista kommunikoida sähköpostilla, mikäli tarvetta ilmenee. Kouluttajana toimii Satu Pusa, joka on opettanut stressinpurkua ja palautumismenetelmiä sekä tuottanut rentoutusäänitteitä ja kirjallisuutta parikymmentä vuotta palautumisen ja stressilääketieteen näkökulmasta.


Kurssimateriaalista löytyy kattava teoriaosuus, jossa tarkastellaan stressiä laajasti, mitä TRE on, kenelle siitä voi olla hyötyä, miten suhtautua tärinään ja mahdollisiin tunteisiin mitä se voi nostattaa ja paljon muita vinkkejä ja ajatuksia. Teorian lisäksi kurssilta löytyy selkeä video-ohjeistus harjoitusten tekemiseen, sekä samat ihan pelkkänä äänitteenä. 


Kuka siitä sitten voi hyötyä?


  • Pitkittyneen stressin kuormittamat
  • Istumatyön tekijät tai kun työasennot ovat staattisia, vähän liikkuvilla tai kun mahdollisuus liikkua on jostain syystä rajoittunutta
  • Aktiivisesti liikkuvat, aktiiviurheilijat, kilpaurheilijat, fyysisen työn tekijät
  • Lihaskireyksiä, jäykkyyttä, joustamattomuutta ja kipua kokevat
  • Henkisesti kuormittavan työn, elämänvaiheen tai -tilanteiden rasittamat ja ihmissuhdetyötätekevät sekä yliherkkyydestä kärsivät
  • Sosiaalisesti jännittyneet, ahdistusta, pelkoa tai paniikkia toistuvasti kokevat


TRE-harjoittelu on mahdollista, jos kyky itsesäätelyyn on riittävää. Harjoittelu edellyttää kykyä vakautua tarvittaessa ja varmistua turvallisuuden kokemuksesta harjoitusta tehdessä ja sen jälkeen.


Milloin TRE ei sovi?


TRE-harjoittelussa tulee pitää taukoa tai se ei sovellu kun henkilö on vakavasti sairas tai elimistö on toipumassa vakavasta sairaudesta tai leikkauksesta, tällaisia ovat esim. sydäninfarkti, syöpäleikkaus tai syöpädiagnoosi, jolloin elimistö käyttää voimavarat sairauden voittamiseen ja toipumiseen. Itsesäätelykyvyn puuttuessa vakavia mielenterveyden häiriöitä sairastaville menetelmä ei sovi. Epilepsiaa sairastaville TRE:tä ei suositella ja harjoittelussa on hyvä pitää taukoa raskauden aikana. Tarvittaessa varmista TRE-harjoittelun sopivuus hoitavalta lääkäriltäsi.


Mitä harjoituksessa tapahtuu?


TRE-harjoituksessa lonkan lihasaluetta rasitetaan lämmitellen, venytellen sekä staattisesti, kunnes se saa aivorungosta lähtevän käskyn vilkastuttaa verenkiertoa ja vapauttaa lihasenergiaa työstämällään alueella ja syntyy värinä tai tärinärefleksi. TRE-harjoittelu aloitetaan aina tietyllä liikesarjalla, jonka jälkeen voi siirtyä haluamaansa tärinäasentoon, yleisimmin lattialle selälleen, polvet koukussa tai seisomaan selkä seinään nojaten puoli-istuvaan asentoon. Tyypillisimmin harjoitus saa aikaan lantion tai reisien yläosassa tuntuvan tärinän, joka muistuttaa liikuntasuorituksen jälkeistä lihastärinää. 


Kun tärinä on TRE-liikkein käynnistetty, tärisevät lihakset ovat aivorungon ohjauksessa. Aivorunko säätelee kehon automaattisia toimintoja ja tärinä pysyy yllä itsekseen, kuten hengitys ja ruuansulatus, ilman että sinun pitää yrittää puuttua niihin. 


Miltä se sitten tuntuu?


Hyvin luonnolliselta. Aluksi videolla ohjataan lyhyen alkulämmittelyn pariin, jonka jälkeen käydään lattialle makaamaan tai seinää vasten nojaamaan ja ohjeistetaan itse harjoitukseen. Huomasin itsessäni ajatuksen "entä jos en osaa tehdä harjoitusta oikein ja minulla ei tärinä alakaan". Kuitenkin ensimmäisen harjoituksen aikana sain jo kosketuksen vaimeaan tärinään. Seuraavalla kerralla huomasin sen olevan vaikeampaa - olin jotenkin kärsimätön, ja halusin tuntea kunnolla sen. Mieleeni muistui kuitenkin koulutusmateriaalista luetut rauhoittelevat sanat mm. siitä, ettei ole kiire mihinkään. Haasteena minulla onkin se, että maltan rauhoittaa itseni asian äärelle.


Sittemmin tärinä on lähtenyt hyvin liikkeelle minussa, välillä voimakkaammin, välillä lievemmin. Välillä jaksan olla hiukan pidemmän hetken tärinöissä, toisinaan taas ihan vain muutaman minuutin. Tähän mennessä minussa ei ole sen kummempia tunnereaktioita herännyt, mutta harjoituksen jälkeen on keveämpi olo.


Kun tärinä on käynnistynyt, anna kehosi työstää omassa tahdissaan. Sinun ei tarvitse ohjata kehosi stressinpurkuprosessia, kehosi tekee sen ihan luonnostaan. Huolehdi vain ja ainoastaan siitä, että etenet riittävän maltillisesti. 

 

Kirjoitinkin jossain kohtaa Instagramin puolella siitä, kun minulla oli stressaava tilanne, joka sai minussa sisäisen horkan heräämään, oksettavan tunteen nousemaan ja hienovaraisen tärinän alkamaan. Päätin tuolloin, että nyt Katja menee lattialle ja antaa keholle mahdollisuuden purkaa tilannetta. Niin minä hiukan omatoimisesti lämmittelin ja kävin makuulle tiettyyn asentoon, ja hyvin pian sain kosketuksen tärinään. Ja olo tuntui seesteisemmältä sen jälkeen.


Suosittelen kurssia, jos aihe yhtään kiinnostaa. Kurssi on selkeä eikä vaadi mitään isoja ponnisteluja. Videolta kuulet kouluttajan kertomana kurssista. Tästä olisi voinut kertoa laajastikin - niin kattavasti materiaalia on, mutta toivottavasti saitte jonkunlaisen kuvan tästä menetelmästä. (Laitan jossain kohtaa videon omasta harjoittelusta Instagramin puolelle.)

Tähän loppuun vielä koulutusmateriaalista ihana teksti


Kuvittele käteesi kahvikuppi. Nyt se on vain täynnä stressiä, täpötäynnä. Jos olet aivan täynnä stressiä ja kaikkea kokemaasi, kädessäsi oleva kuppi on piripintaan täysi. Sen kanssa liikkuminen on voimia vievää, joudut jatkuvasti varomaan ja tarkkailemaan, ettei se läiky yli. Jos siihen tipahtaa yksikin tippa, se valuu yli – eikä syy ole se viimeinen tippa, vaan aiempi stressi valuu yli sen viimeisen tipan mukana.


 Jos voit auttaa elimistöäsi purkamaan stressikuppiasi sen verran, että kädessäsi oleva kuppi on jonkin verran vajaa, elo sujuu helpommin. Voit huolettomammin, vähemmän varuillaan ollen edetä ja kulkea epätasaisessakin maastossa. Jos siihen tipahtaa tippa tai useampikin, mittakuppisi ei ole täpötäysi, eikä valu yli ihan jokaisesta asiasta. Jokainen TRE-harjoitus vajuttaa määrää sopivaksi. Stressiä tulee koko ajan elämässä lisää, mutta säädä kupin pinta sopivalle tasolle stressinpurkuharjoituksin.


1 kommentti

Kommenttisi tuo minulle suuresti iloa! :)